Sigaranın Zararları

Sigaranın Zararları

O SİZİ BIRAKMADAN ÖNCE SİZ “ONU” BIRAKIN

Sigara üzerine söylenmiş en güzel atasözüdür belki de “Parasını el alır, dumanını yel alır” sözü. Birçok kullanıcının keşke başlamasaydım dediği ve dünyanın en zararlı alışkanlıklarından birisidir sigara kullanımı. İnsanların günlük yaşantısını etkileyen birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Sigaranın zararları saymakla bitmez.

Sigaranın zararlarının başında sebep olduğu olumsuz sağlık koşulları gelmektedir. Başta kanser, koah, astım, nefes darlığı, kalp krizleri, felçler olmak üzere birçok ağır hastalığın tetikleyicisi rolünde bulunan sigara kullanımı, sadece ölümcül hastalıklara değil, aynı zamanda günlük yaşantının etkilendiği göz hastalıkları, diş ve dişeti rahatsızlıkları, sindirim sistemi bozuklukları, deri hastalıkları ve bozulmaları, eklem rahatsızlıkları, cinsel rahatsızlıklar, iştahsızlık, öksürük ve depresyon gibi sorunların da ortaya çıkmasında etkin rol üstlenmektedir.

Sigaranın ekonomik zararlarına da değinmek gerekecek olursa; sigara kullanımı için ayrılan bütçe ve zamanın ziyan olduğuna değinmek yerinde olacaktır. Ortalama günlük bir paket sigara kullanımı ülkemizde bir kişinin gelirinin yaklaşık % 10’unu oluşturmaktadır. Bu oran ciddi bir oran olarak değerlendirilmektedir. Düşünüldüğünde günlük yaklaşık 2,5 saatlik çalışmanın sigara için ayrıldığı -sigara tüketim zamanları hariç- su götürmez bir gerçektir. Sigara içilen zamanlar da buna eklenecek olursa toplamda günlük 4 saatlik bir süre sigara tarafından hayatımızdan çalınmaktadır. Bu süre özellikle kendisine, çevresine ve yakın arkadaşlar ile akrabalarına zaman ayıramamaktan şikayetçi insanlar için önemli bir zaman olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda çalışma hayatındaki kayıp-kaçak bedeli olarak da yorumlanmalıdır.

Sigaranın ZararlarıSigaranın zararları arasında en kötü olanı ise sosyal zararlardır. Sigara içen insanların üzerine sinen ağır koku, sigara kullanmayanlar kadar sigara kullanıcılarına da ağır gelen bir kokudur. Özellikle ağız kokusu başta olmak üzere, elbiselere sinen koku insanların sigara kullanıcıları ile iletişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Diğer taraftan sigara kullanıcılarının çevresinde sigara içilmesi esnasında bulunan kimseler de kullanıcılardan uzaklaşmakta ve içinde bulundukları durumdan şikayetçi olmaktadırlar.

Sigara kullanımından dolayı pişmanlık yaşamış birisi olarak, sigara kullanımının zararlarını mizansel bir biçimde ele almış olan Şemsi Yastıman’ın “Harap Etti Tütün Beni” isimli şiirini dinlemeniz tavsiye olunur. Sigaradan kurtulmanın en kolay yolu sigaraya hiç başlamamak, başlayanların da bir an evvel bırakmaya karar verip bu kararını uygulamasıdır. Bunun için sağlık kuruluşları destek sağlamaktadır. Sigar kullanımında unutulmaması gereken en önemli nokta zararın neresinden dönülürse kar felsefesidir. O sizi bırakmadan siz onu bırakın.

Bir önceki yazımız olan Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır? başlıklı makalemizde Sofra Adabı, Sofra Düzeni ve Sofra Düzeni Nasıl Olmalı hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Sorunlu değil, soru(m)lu çocuk olsun

Sorunlu değil, soru(m)lu çocuk olsun Birçok alışkanlıkların çocuklara kazandırılması için mutlaka doğru eğitim …

Çocuğunuz Tembel mi?

Çocuğunuz Tembel mi? Ders çalışmayan çocuklara en çok yakıştırılan laflardan bir tanesi de tembel kelimesidir. …

Çocuklarınızı İlk 3 Yıl Teknolojiden Uzak Tutun

Çocuklarınızı İlk 3 Yıl Teknolojiden Uzak Tutun Çocuklarınıza teknoloji konusunda sınır koymanız üzerinde duran …