Daha İyi Bir Hafızaya Sahip Olabilmek İçin 10 Yol

Daha İyi Bir Hafızaya Sahip Olabilmek İçin 10 Yol

Daha İyi Bir Hafızaya Sahip Olabilmek İçin 10 Yol
Unutkanlık son yıllarda artan ve bir çok insanın en büyük sorunlarından bir tanesidir. özellikle yaş ilerledikçe görülen bir durum olduğundan genç yaştaki insanlarda rastlandığında dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Daha iyi bir hafızaya sahip olabilmek için daha küçük yaşlardan dikkat edilmesi ve bazı uygulamalar ile daha iyi bir hafıza sağlanabilir.Özellikle çocukken yapılırsa ileride daha kalıcı bir hal alabilmektedir. Sizler için bu yazımızda 10 maddede nasıl daha iyi bir hafızaya sahip olabilirsiniz ve unutkanlığınızı nasıl yenersiniz hep birlikte göz atalım.

1. Evinizdeki küçük nesneleri örneğin anahtarlık vb. yerini hatırlamakta zorlandığınız eşyalarınız için kullanmadıģınız zamanlarda koyabileceğiniz yeri belirleyin. Bu şekilde ilk bakacağınız yer orası olduğundan kolaylıkla bulabileceksiniz.
2. Sık sık not almaya gayret gösterin. Bunu alışkanlık haline getirerek hatırlamakta zorlandığınız telefon numaraları veya o gün yapacağınız işleri ,alacağınız herhangi bir şeyi not alarak göz önünde bulundurabilirsiniz.
3. Ev içerisinde veya hatırlamada zorlanacağınız durumlarda yüksek ses ile kendi kendinize telaffuz edin. Mesela ‘ocağı kapattım’ gibi. Bu daha sonra hatırlamanıza yardımcı olacak bir yöntemdir.
4. Not almaktan zevk almıyorsanız günümüz teknolojisinden faydalanın. Mesela cep telefonunuzun hatırlatıcılarını, kol saati alarmınızı veya ses kaydedicilerini kullanabilirsiniz.Bu şekilde alışkanlık haline getirmiş ve önemli olan şeyleri unutmamış olursunuz.
5. Hafızanızın görsel mekanizmasını kullanarak daha kolay hatırlamanıza destek olabilirsiniz. Mesela bir yerin adını hafızanızda görselleştirerek kalıcı bir bilgi olmasını sağlayabilirsiniz.
6. Hatırlatıcıları gruplar halinde hazırlayarak kullanmak yararlı olacaktır. Aynı zamanda listeleri isimleri vs. kısaltma yaparak ezberleyebilirsiniz.
7. Yine başka bir hatırlama tekniği akrostiştir.
8. Kendinizi rahatlatın ve konsantre olmaya çalışın. Çünkü hatırlamakta zorlanacağınız durumlarda konuya konsantre olup aklınızı başka şey ile meşgul etmeyin bu size daha sonra hatırlama konusunda yardımcı olacaktır.
9. Uyku esnasında bilgiler pekiştiğinden dolayı muhakkak uykunuzu alın. Uykusuz kalmamaya özen gösterin.Düzenli bir uykunuz olsun ve geç saatlere kadar oturmayın.
10. Yinede hafıza sorunu yaşıyorsanız depresyon, işitme, tiroid,vitamin eksiklikleri veya stres sebebiyet vermiş olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora danışmanızda yarar vardır.

Bir önceki yazımız olan Cezacı ve Yumuşak Yaklaşım başlıklı makalemizde Cezacı ve Yumuşak Yaklaşım, Cezacı ve Yumuşak Yaklaşım sonuçları ve Cezacı yaklaşım hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Sorunlu değil, soru(m)lu çocuk olsun

Sorunlu değil, soru(m)lu çocuk olsun Birçok alışkanlıkların çocuklara kazandırılması için mutlaka doğru eğitim …

Çocuğunuz Tembel mi?

Çocuğunuz Tembel mi? Ders çalışmayan çocuklara en çok yakıştırılan laflardan bir tanesi de tembel kelimesidir. …

Çocuklarınızı İlk 3 Yıl Teknolojiden Uzak Tutun

Çocuklarınızı İlk 3 Yıl Teknolojiden Uzak Tutun Çocuklarınıza teknoloji konusunda sınır koymanız üzerinde duran …